Hi There,

Latest Posts
Assalamualaikum..hello there..hi hi hi hi (muka excited lama tak berbloging)

its been a while kan aku tak update apa-apa dalam blog nie kan. Alasan??? TAK ADA! Hahaha. Tolong jangan kecam akak. 





So tolong tengok tajuk post please.. Apa korang buat hujung minggu? So for me, hujung minggu jer mesti kena buat aktiviti nie. Kira macam sehari tu tak ada buat kerja lain dah, dari pagi sampai ke petang kadang-kadang tu sampai ke malam pun ada. Just start aktiviti nie pun dalam bulan febuari nie jer. Apa yang aku buat? Well................................................................................................
Aktiviti hujung minggu ialah melawat adik bongsu dekat asrama. Okey, tolong jangan kecam sekali lagi. Al-maklumlah dah nama nya pun bongsu kan. Jealous ok! Setiap minggu ok! Bongsu tak pernah berjauhan dengan family kan. Pasrah je lah dengan kehendak mak ayah tiap-tiap minggu pergi melawat bongsu. See..kakak yang baik lagi *mata ke atas.

Kesimpulan yang paling baik boleh aku simpulkan dekat sini, every week hari sabtu jer mesti punya pergi Perlis jumpa si Bongsu. Dah balik jumpa bongsu tu kadang-kadang singgah kejap kampung dah alang-alang satu jalan jer kan. Tengok! Cucu yang baik gituuuuu..angkat bakul eh angkat diri masuk bakul eh betul ke peribahasa nie (abaikan je lah malas fikir). 



Bukti 1st. Bawa bongsu outing beli kasut sekolah baru. Daaaaaa


Bukti 2nd, kekonon surprise kan bongsu sebab cakap ngan bongsu that week kiteorang tak pergi jumpa dia. 


Extra picture, pengganti bongsu dekat rumah. Budak NakNak. 


Okey..Done!! Byeeee
Adioosssssssss



Assalamualaikum..and hai.. SELAMAT TAHUN BARU semua. Semoga tahun baru ini akan membawa ke arah satu perubahan kebaikan. Yelaaa..mesti lah semua nak jadi baik kan. To those yang tetiba rasa nak buat jahat tu, cepat-cepatlah istighfar banyak-banyak iye. Heeee. 

Well untuk first post tahun baru nie, akak ada a few tips kecantikan lah untuk korang. Akak tak ada lah pandai sangat bab-bab nak cantik nie, sebab akak pun bukan cantik pun. Kalau mak mentua tengok tu cakap so-so saja orang nya. Ooppsss!

Akak memang ada satu masalah since sekolah menengah lagi, which is mulut akak nie akan sentiasa kering jer memanjang. Kadang-kadang tu sampai menggelupas teruk. Air yang akak minum hari-hari pergi mana pun tak tahu. So bila start study dekat U baru rasa nak pakai lipbalm, tapi kejap saja dah kering balik, lipbalm nie kena rajin letak dekat bibir kan. Masalahnya akak nie tak ada lah rajin pun, kalau pakai lipbalm pagi, pagi esok pula la jawabnya baru pakai balik. Hewwwww

So, after tue timbul lah kesedaran sikit bila dah mula berjinak-jinak pakai lipstick. Tengok orang lain pakai lipstick macam alahai cantiknya, akak pakai lipstick tapi bibir pecah-pecah. Lalat tengok pun tak sampai hati nak hinggap. After that, akak ada lah baca beberapa majalah kan pasal hal nie, so ada lah a few tips yang akak amalkan sampai sekarang. Jom ikut akak...







Ubat Gigi

Ini paling senang korang boleh cari kat rumah. Kalau tak jumpa kat rumah, haaaaa..tak tahu lah nak cakap macam mana. Tutup mulut, tanya sama gigi lah jawab nya. hewhewhewhew. Apa yang korang kena buat? Just sapukan ubat gigi kat bibir for a few minit time tengah mandi tu (seelok-elok nya 3 minit lah). Sapu ubat gigi nie boleh membantu memerahkan bibir dan juga boleh membantu membuang kesan lipstick yang still melekat kat bibir korang. Trust me! Akak dah try buat, and it actually help me a lot and very easy. Tambah-tambah lagi kalau korang ada event nak kena attend, this tips will help you. Tak percaya? Try lah, tak rugi pun. 😉

Madu

Kalau guna madu pun ok. Akak pernah buat lah a few time jer, pastu akak dah tak buat sebab dia macam melekit kat mulut pastu akak jilat la bibir apa lagi, ending dia dah tak ada apun yang melekat. Heee,,ini pun senang jer cara nak guna. Just sapukan jer kat bibir korang for 15 minit kemudian bilas. BILAS! kalau tak nanti jadi habuan lebah la mulut korang, tak pasal-pasal dapat bibir terlebih mungil. huuuuuuuuuuuuuuu

Daun Sirih

Ini memang betul-betul tradisional nie. Tapi khasiat darun sirih nie sangat mujarab sebab dia membantu melembapkan bibir. Jadi tak salah pun kalau korang nak cuba. How? Ambil dalam tiga helai sirih dan tumbuk sampai lumat. Pastu bila korang tumbuk tu dia keluar air kan? haaaaa, ambil air and sapu kat bibir korang pada waktu malam or before going to sleep. Ini memang mujarab (bak kata my nenek lah).

Halia

What actually halia a.k.a ginger can do? Mai akak nak story. Halia nie sesangat membantu mereka-mereka yang hadapi masalah bibir pucat terutama. Dengan pengamalan secara berkala, ianya membantu memerahkan semula bibir korang menjadi seperti delima ala-ala jambu gitu. Nice kan!
But how? Well, mula-mula korang ambil seketul halia and tumbuk sehingga hancur. Perah airnya and campurkan dengan kuning telur ayam kampung and makan setiap pagi dan malam. Weird kan caranya? This is traditional girls, nak cantik tak?


Kunyit

Last but not least, using kunyit is one of the way untuk mendapatkan bibir kemerah-merahan gitu. Eh tolong beri perhatian di sini, bukan  serbuk kunyit yang warna kuning mak korang guna untuk peram dengan ikan sebelum digoreng tu tau. No No No! Ini kunyit yang korang ambil direct dekat pokok or boleh jer beli dekat pasar. Caranya, kupas kulit kunyit tu, cuci dulu sampai bersih-bersih, then parut ataupun tumbuk and campurkan dengan santan kelapa pekat. Last, haaa letak lah kat bibir korang dan biarkan beberapa lama yang korang mahu. Boleh juga dipakai setiap hari.


Hope, ianya membantu mereka-mereka yang menghadapi masalah bibir nie (including me)
That's all
Selamat Mencuba


Assalamualaikum..and hallo. Yeah! Just tinggal a few days jer lagi kan nak melangkah ker tahun baru. Nervous? Gembira? Sedih? Hahaha. Yang penting istiqamah dan terus mengharapkan satu perubahan ke arah kebaikan. InsyaAllah..

So sebagai permulaan nya, akak start dengan join this segmen bloglist. hahaha. Thanks adik Zafirah Nazri jemput akak. So jom ler kita..reramai memeriahkan segmen nie. 



So lastly, have fun menuggu saat-saat umur terakhir sebelum melangkah ke umur baru. 
Hahaha

Adiossss





Asslamualaikum and hallo.. perghhh lama gila tak update blog nie kan, padahal banyak ja lagi draft yang tak habis karang. Hahaha.

Anyway, this time aku terpanggil untuk buat post nie is because one of my favorite malaysia artis yang aku minat dia since umur dia berbelas-belas lagi. To me, she is good talented singer! suara dia boleh meremang bulu roma. Siapa lagi kalau bukan Shila Amzah. I'm too proud of her, macam mana dia bawa diri dia sehingga ke China. Superb!! 





So, tak nak bebel banyak-banyak, just layaaaannn jer video sumber youtube bawah nie ok.
Adiosss



Well, Assalamualaikum and hi there.. Today, nak straight to the point jer. Tak ada dah mukadimah semua bagai (aceeeehhwah). Continue, end of this year there are another drama yang pendapat aku akan beri impak yang terbaik lah. Kalau tengok trailer dia pun dah macam OMG! Can't wait nya nak tengok! Ok, to those yang tak layan pun drama-drama korea nie please don't read my post yang ini. Yang lain okey. Nganganganga.

Goblin nie ditayangkan start 2 Disember 2016, ada lebih kurang 16 episode total. This drama pengganti kepada drama The K2 untuk channel TVN. To those yang memang ada tonton The Heirs, Descendant of the Sun and Secret Garden, Haaa..penulis yang sama yang tulis skrip untuk drama nie juga. So kalau tengok drama-drama yang penulis nie buat skrip dulu, kind of meletup juga kan. So, can't wait nak tengok yang ini pula!





Simple Sipnosis

Drama nie about a man yang jadi Goblin yang dah beratus-ratus tahun hidup and need a bride untuk mengakhirkan immortal life dia. So Goblin nie hidup dengan mengingati setiap insan yang mati sambil searching bride dia. Selain goblin, Grim Reaper yang amnesia pun ada dalam drama nie. Berlainan dengan goblin, grim reaper nie tak boleh ingat langsung tentang macam mana dia boleh jadi grim reaper and life dia yang dulu. Genre for this drama more to fantasy and romance, yelaah since dia kena cari bride kan, so ada lah romance-romance dia kat situ.

Barisan Actor/Actress and seangkatan 

Barisan pelakon dia, pergghhh!! Waiting for their chemistry of course. 


Gong Yoo as Kim Shin or Goblin

Ok, I know. Mesti korang macam "owh dia ke yang berlakon". Yup! That's why la korang kena tengok ok. Movie korea yang meletup-letup tahun ini Train to Busan, also peminat tegar drama korean, korang mungkin ingat kan antara drama yang pernah dia berlakon Coffee Prince and Big. Kalau tak silap aku kan, last drama dia berlakon cerita Big tu lah. Penulis drama goblin nie pun dah beberapa kali invite Gong Yoo untuk berlakon drama dia termasuklah Descendant of the Sun untuk watak Song Joongki but dah 4kali dia tolak sebab Gong Yoo nie cakap dia fobia dengan drama, that's why la dia banyak muncul untuk filem jer. Then, untuk kali kelima nie, dia accept juga watak dalam drama nie. Nice choice anyway! kan kan kan? hope so.


Kim Go Eun as Ji Eun Tak

Untuk this girl pula, aku kenal dia dari drama Cheese in Trap (Ok, aku memang peminat tegar drama korea nie, so jangan kata apa-apa. Layankan saja). Dalam drama nie dia bawa watak high school student yang dah di tahun akhir dah. Tak pasti pula she is goblin bride atau pun tak. Tapi Goblin pernah selamatkan dia lah. So, dia ada keistimewaan boleh nampak and communicate dengan benda-benda halus gitu.


Lee Dong Wook as Wang Yeo or Grim Reaper

Lee Dong Wook oppa! Sapa ingat drama My Girl yang pernah meletup kebabom dulu tue. Not sure lah, but time tue aku still kat sekolah menengah. Such a memory. Dalam drama nie dia jadi grim reaper, aku rasa sesuai saannggaatt. I love his face yang macam mesra alam tu. So dia macam berkongsi satu rumah lah dengan si goblin nie, but they not a friends or anything. Macam musuh-musuh but still help each other gitu. So korang boleh bayangkan tak apa yang akan jadi kalau goblin dengan grim reaper satu rumah? Hahaha. Not sure either..



Yoo In Na as Kim Sun (Sunny)

Yoo In Na nie kalau korang ingat dia ada berlakon dalam Secret Garden as housemate kepada Ha Ji Won. Mata ke atas lagi. Dalam drama nie pula, dia macam ada something dengan grim reaper. Boleh bayangkan tak dia and grim reaper? Scary dowwhhh..grim reaper pula tu. Hahaha. Dia juga bos sexy plus cantik gitu kepada Ji Eun Tak yang kerja part time dekat kedai nasi ayam dia.  


Yook Sung Jae as Yoo Duk Hwa

Yook Sung Jae real life dia as an k-pop idol. Tak silap ahli group btob kot kan. But dalam cerita nie dia jadi nephew kepada si goblin. Not nephew betul lah macam nephew angkat gitu tapi disebabkan ahli keluarga dia beberapa generasi sebelum nie berkhidmat untuk goblin nie, so dia continue je lah. But for this generation punya, si Yoo Duk Hwa nie more kepada trouble maker kepada goblin and mischievous gitu. Nak tahu apa dia buat? Kena tengok lah kan, since aku pun tak menyabar nak tengok drama nie. Hahaha.



Trailer

Tengok trailer nie je pun, aku dah macam "omg!"



Aku harap sangat drama nie will have jalan cerita yang tak membosankan.
Hopefully sangat!
And can't wait nak tengok drama nie sampai habis.

Ok..that's all
Sayonara.












Assalamualaikum..and hi there. Well tengok post title. what the la kannn. Hahaha. Ada akak kisah nya? *mata ke atas gitu. So happy birthday in advance to myself. Hahaha. So sesiapa yang bakal menyambut kelahiranya bulan December nie, happy birthday in advance toooo to all of you. Kihkihkihkih. Over I nie tau.

Okey, why advance birthday gift? where? when? Well actually dah lama dah aku memikir untuk dapatkan a new handbag for myself. So aku pun menabung lah. Tak banyak pun menabung just told myself kalau ada note warna hijau dalam purse, aku kena pejam mata jugak and masuk kan dalam tabung. With that baru boleh beri barang yang engkau nak kan. Tapi bila sampai hujung-hujung bulan tu sehinggit jer akak masuk kan. Ceh!! Sampai bila nak banyak.





Then hari tue aku pun kira-kira lah duit tabung aku kan. Okey, fine asma bag mana yang kau nak. Nak bag mahal-mahal kena menabung lagi. So suddenly terfikir "Owh next month my birthday, okey kalau macam tue, hari birthday aku tu keluarkan duit tabung and pergi beli handbag. So boleh lah jadi birthday gift untuk diri sendiri kan". Tak tahu malu betul. Beli hadiah untuk diri sendiri. Hahaha. And i believe some of u pun macam tue jugak kan. Heeeee. Mengaku cepat.

Next month baru pergi beli handbag, tapi tangan nie dah menggatal google semua web yang ada jual handbag. Terfikir lagi kalau beli online pun menarik jugak. Okey dah..teringat plak i.g member aku yang memang dah canang kata dia jual bag. Semua jenis ada, kau nak Bonia, Calvin Klein and lain-lain boleh jer cari situ. But not original one, based on gred. But okey lah kan, mana lah aku nak celup duit beli yang original punya. Dah galak usha-usha i.g dia, so aku ada lah terminat dengan satu handbag nie jenama calvien klien. Dah canang habis dah kat family aku yang aku nak beli bag tu. Tapi tak ada lah aku whatsapp kan member aku tu lagi. Kononnya nak tunggu lah sampai awal bulan disember nanti baru tanya member aku tu. 

Nak dijadikan cerita last sunday aku pergi makan kenduri rumah kawan aku nie dekat Jeniang. Alang-alang tu terus kejap pergi Sungai Petani and singgah minum air favorite aku kat Amanjaya Mall Sungai Petani (nanti aku update dekat review food untuk bulan november minuman apakah yang aku minum sampai sanggup ke Sungai Petani). So dah habbis lepak kejap, kaki nie gatal berjalan menuju ke satu kedai handbag yang aku suka pergi time study situ dulu. 

Owh damn! Mata aku dah tertatap ke arah satu bag yang warna hijau zamrud. So aku memang cari handbag yang besar sikit and sesuai untuk casual wear jer, since casual punya handbag yang aku ada just muat handphone and purse jer. So tanya lah mereka-mereka yang pergi kenduri sekali dengan aku tue. Apa lagi naik tanduk tiga belas hasut aku suruh beli bag tue. Ceh! tak boleh harap langsung. Penghasut tegar. Last-last memang aku beli in advance terus ah. Balik rumah dengan purse kosong jer lah hari tue. hahaha. 



Seee...Balik jer terus gantung tempat bag. 👜👀
Tertarik pula dengan warna maroon nie. Terus grab jer. 

So, tak ada masalah pun, just topup balik je lah duit yang aku simpan ke dalam purse. Seee! But puas kot bila buat macam nie, menabung untuk buy something. Yang penting disiplin itu saaanngaaatt penting. Kalau korang nak tahu puas or tak, just try tengok menyimpan duit untuk membeli barang yang korang suka. Jangan pula simpan tak sampai sebulan then suddenly korek tabung sebab dah kering poket. NO NO NO ye kawan-kawan semua! 😨


Okey..tu jer nak story
Baiiii


Assalamualaikum and hi..good morning. Well its being a while kan. So how are you? Heee. Me having headache sebab memikirkan banyak benda sangat (benda tak perlu fikir pun fikir juga *biasalah perempuan. huahuahua)

Hari tue aku dah pernah update actually pasal cerita K2 disini. Tapi time tue drama nie baru nak start tayang dekat korea. So, sekarang nak buat review lah pasal drama nie after berminggu aku menunggu sehingga ke episode akhir tauuu. Sejujurnya aku macam dissapointed sikit untuk drama nie since aku suka gileeerr lah kan dengan actor dia tue. 







Kamera/Suntingan or whatever
Apa yang membuat kan aku keciwa kan is kenapa entah aku rasa kamera dia macam shaking almost all the time. Ker memang diaorang guna teknik macam tue? Art kata kan *i did not know anything about art. Then, ada part untuk peralihan dari satu babak ker satu babak yang lain which is aku rasa not so smoothly, tetiba jer terus cut and keluar babak lain. First time aku tengok babak yang jadi macam tue aku dah "what the hikkkssss" lah kan, tapi still juga terjadi a few yang macam tu jugak. So malas fikir abaikan jer.


Skrip 
Ermmmm..bagi aku skrip yang diaorang gunakan kind of berat sikit nak faham. Or memang aku nie yang jenis lambat faham since drama nie drama politik kan and most of the part bila ada adegan bercakap pasal politik i felt so borinnnggg. And tak ada juga skrip-skrip yang lawak ringan yang korang boleh gelak walaupun simple, and skrip romance yang korang boleh rasa "alaaaa..sweetnya" gitu.


Adegan
For me, ini adalah one of drama korea yang tak banyak adegan-adegan cintan cintun and i love the fact. Most of adegan dalam nie adalah action. So akak likeee gitu. Tambah-tambah lagi melibatkan actor yang akak minat kan. Ngeeee. Hampir 70% dalam drama nie action. To those yang nak cintan cintun or komedi drama, this should not be your choice. There also part yang buat korang tersentuh hati bila tengok. Ada satu part nie Anna melawat K2 yang kena tembak at the same time dia terpaksa lepaskan K2 (malas cerita panjang, tengok sendiri 👇)





Actor/Actress
Fisrt of course I bagi clapsss lah kat Ji Chang Wook sebabnya most of action scene dalam drama nie, dia buat sendiri. Ko terbang ker, ko fight ker most of them tak guna pelagak ngeri pun and akak pun likeee lagi. Then, aku puji lah lakonan Yoona dalam drama nie especially time dia sedih, memang nampak menjadi berbanding drama dia sebelum nie. Choi Yoo Jin watak antagonist dalam cerita nie memang tabik spring la aku kasi, terbaik! Dengan mata, mimik muka dia. Such a great actress. 



Choi Yoo Jin (Nama dalam watak)






Kesimpulannya, out of ten, I give seven for this drama.

Adiooosss..

Assalamualaikum..hallo. how are you doing? I hope all in a good shape. I means sihat-sihat semua ya.

Well yesterday i went to hospital. Yeah because i'm having backache yang sangat-sangat sakit. Dah hampir 3 tahun okey sakit nya. But not berterusan la.. kadang-kadang jer. At last! I went. Selepas beratus-ratus orang suruh pergi hospital buat check out. Ok tipu! Tak sampai beratus pun. Kau ingat kau artis?

Reason why aku tak nak sangat pergi buat check out kat hospital? Walaupun dari luar nampak aku nie calm, cool and acah-acah berani macam tu padahal tak tahu aku nie penakut. Takut nak hadapi kenyataan. Bayangkan kalau tetiba aku pergi check and then suddenly doctor cakap aku ada kanser ker, penyakit-penyakit kronik ker macam mana? Yup i know itu semua dugaan and ajal maut semua di tangan Allah. But aku tak boleh bayangkan if that happen to me. Dah la hari-hari pun buat dosa. Ngaaaa.😂

Okey, back to hari aku pergi hospital. Aku pergi juga sebab malam sebelum nya tue tahap sakit yang aku baring angkat kaki ke atas. Sakit derrrr. Pejam mata pergi je la. Aku pergi hospital kerajaan harap maklum. Dah daftar semua, aku masuk la jumpa doctor cakap lah aku sakit semua. Dia cakap sebab urat. Pastu aku cakap lagi yang aku letih semua bagai kan. Last-last dia suruh aku pergi test kencing manis. What the heck! Sepanjang hidup aku ini first time aku cek kencing manis tau tak.

Time tengah tunggu giliran aku untuk test kan, macam-macam aku fikir. Macam mana kalau aku betul-betul ada kencing manis. Kena kawal makan, tak boleh makan tak tentu pasal dah. Forget everything! Omg! Can i live like that? Time tu rasa macam nak cabut lari pun ada jugak. hahaha. Okey jangan la gelak. I know. Ridiculous jer semua fikiran macam nie. 

Lepas aku test kencing manis tu, aku masuk balik jumpa doctor tadi. Aku pun bebel la sakit aku nie bla bla bla bla and bla lagi. Last sekali dia hantar aku pergi buat fisio jer. Haa..ambik kau! Since aku ambil ubat farmasi dia dah tak nak kasi aku ubat lain dah. Just datang untuk fisio jer nanti. Dah habis tu aku pun tanya la doktor tu. "So macam mana dengan kencing manis saya?". Doktor tu boleh gelak dekat aku. Pastu dia tanya aku, breakfast tak pagi nie. Aku cakap la siap makan nasi goreng lagi. Rupanya kencing manis aku dalam 3.1 which means low sugar dalam badan aku nie. Kalau normal tu dalam 4-5 mcm tu. Since aku dah makan but still rendah means memang gula dalam badan aku rendah. Mungkin sebab tu aku macam tak ada tenaga sangat kot kan. Hahaha.





Part yang paling best aku mati-mati ingatkan 3.1 tu dah tinggi. Normal gula dalam badan should be zero la kan. Hahahaha. Nampak tak jahil nya aku bab-bab kesihatan nie. Heeewwwww.



okey tue jer yang nak cerita..baiiii
Well Assalamualaikum and hi.. how your day? Me..ermm not so good. Heavy month and laziness tengah menguasai diri. Thank you.

Nak story lah sikit kan what happen yesterday. Tak ada  lawak sangat, but senyum kambing sikit-sikit tu mungkin. Hahaha.

Picture tak ada kena mengena dengan story langsung. Harap Maklum.


Ini terjadi waktu lunch semalam. Lepas pergi solat dekat masjid, niat di hati nak pergi la makan. Tak jauh pun masjid dengan office, tapi kalau nak berjalan kaki tu berpeluh la jugak. (well my office tak da surau, since my company is own by chinese). Selalu nya after solat aku akan park balik kereta depan office and jalan kaki je la pergi ke kedai makan. Dekat je la kedainya dengan office nie. Tak payah nak cakap aku rajin ke apa sebab jalan kaki kan.  Dah tu nk dijadikan cerita nya hari ini tempat parking semua full. So aku decide bawa je la kereta pergi dekat kedai makan tu boleh park belakang kedai tu, then lepas makan baru ubah je kereta park depan office balik.

Aku pun dengan bahagia order lah air kegemaran teh 0 ais, makan nasi lauk akak baik hati sambil layan media sosial dekat phone. Dah ketat perut melantak, moh ler kite balik ke pejabat. Lepas bayar semua dengan girang nya aku pun berjalan kaki balik ker office sambil mencuci mata dengan pemandangan-pemandangan kedai yang menjual pelbagai barang.

Sampai jer pejabat, buka pintu. Eh! Kunci rupanya. Tercari-cari la pula kunci pejabat dalam poket seluar. Aikkk! Kunci kereta jer yang ada. Suddenly... what the la kan. Kunci pejabat ada dalam kereta. And kereta kau boleh pula pergi tinggal dekat kedai makan. Ggggrrrrr. Hahaha. Sambil berjalan semula menuju ke kereta, aku pun senyum sorang-sorang. Ambil kereta and parking balik depan office. Haissshhhhhhhhh

Please dont tell me this all happened because of "usia" 
Hahahaha..okey bai.
Assalamualaikum..hi. To foodlovers, hari nie aku nak post what i'm being eating sepanjang october gitu. And firstly nak minta maaf dulu ek, sebab kawasan aku makan nie of course around kedah jer. Since I stay here. So after nie, kalau korang tersengaja datang Kedah ker boleh le usha-usha makanan dekat sini.

Actually, lagak food lover aku nie tak ada la seteruk time study dulu (serius time study dulu pantang di ajak jer). Nak sharing la sikit kan dalam banyak-banyak tempat, aku panggil Perlis as food paradise. (sesiapa yang pernah study kat Perlis dulu, they will know). Kat Perlis macam-macam korang boleh jumpa including nasi air(what my kl friends call la,ooppss), coconut shake yang gila sedap, nasi ayam pedas which bila kau makan kau akan nganganganga jer *sebab pedas, spongebob (i panggil cucuk-cucuk jer, tak tahu juga orang panggil apa. not span yang digoreng ook!) and banyak lagi lah (kalau buat listing mau 4 malam korang tak tidur..heee). Even my university mate kat perlis dulu pun, still talking about makanan there until now I guess. 

Its not everyday "kiteorang" keluar makan kan. Kopak poket akak kalau setiap hari. (kiteorang merujuk di sini dengan family, keng kawan, keng cousin, kadang-kadang sensorang pun boleh what..) Actually mula-mula kononya nak buat lah satu post dengan satu food yang aku dah makan. But.....macam malas pula. Hahaha! Okey..akak malas! Then, decide je lah kumpul 1 bulan untuk satu post jer. Untuk next month nanti fikir lain. Heeeeeeeew.



Shellout Arab Cafe (Jalan area nak ke airport)
Sesaja kiteorang keluar jenjalan with my parents malam tu. 
Then, my sis jumpa cafe nie terus dia cakap "akak nie lah cafe yang keng kawan adik selalu pergi tue, ada shellout.."
aku pun "haa..jom pergi"
Nasib baik lah parents kiteorang okey kan. Diaorang tak kisah. Ikut jer kepala nafsu makan anak-anak diaorang nie. Ngeeeee. *love them soooo much!
Tapi shellout dia memang terbaik dekat sini. Bapak aku tambah 2 mangkuk nasi. Dia pun cakap sedap, tapi dia suggest jangan makan selalu sebab dia ada batu karang (orang penyakit batu karang nie, kena kurangkan makanan seafood nya ya), so dia tak kasi kiteorang makan. Nampak tak bau-bau jealous my father dekat situ. Hahaha.


Tetiba my father dapat call dari maklang kinah ajak makan. Dia cakap nak belanja. Kiteorang adik-beradik nie dengar jer makanan plus orang nak belanja, mata kiteorang berkelip-kelip, bersinar-sinar mengalahkan bintang. Padahal aku demam hari tu. Bapa aku ajak pergi mana-mana pun tak nak. Tapi dengar jer makan, lajuuuuuu jer pergi. *^_~ ada hakak kisah???
(Lokasi : KEPCHEE aka KFC)


Burger Gemilang area Jalan Pegawai. 
With my Effort Team
Port dia best dekat dengan trafic light so korang boleh usha kereta lalu, berhenti and pergi. Nganaga.
Ini salah satu port favourite aku and family.  
Apa yang best, sini semua makanan ada set dari set burger sampai lah western. Kedai dia serius tepi jalan jer. Nasi lemak gemilang dia terbaik beb! (ayam+telur+bilis+sambal+papadom+nasi). Harga dia agak berpatutan lah. Susah kan nak jumpa kedai makan melayu yang chinese and indian pun datang juga. But this is it. Place untuk pelbagai kaum. 


Lokasi Coolicous(not sure ejaan nie betul ke tidak) area POLIMAS Jitra
I'm not sure set nie dipanggil apa. Harga dia RM17.90 per dulang, sekali dengan 2 minuman (teh o ais/sirap). Satu dulang nie untuk 2 orang tapi kalau nak makan bertiga pun boleh sebab dia banyak okey (melainkan korang nie jenis melantak sorang-sorang sampai habis *jangan marah yaaa)
Satu dulang nie ada frenchfries, ada spaghetti sosej (nak panggil bolognaise pun tak sampai hati), chicken chop 2 slice and meatball 8 biji. For me..sesanngggaattt berbaloi. Tapi kalau weekends korang kena datang awal sebelum pukul 10, kalau tak korang balik mengidam je la jawab nya. 


Kat bawah nie gambar adegan makan sensorang a.k.a no teman -_-"


Punya bosan tengah hari, pergi jenjalan area Aman Central and terjebak dengan restaurant abang MekDi.


Ini kat Penang(hari kena outstation), area yang aku pergi tue tak ada kedai makan melayu ok. So, makan je lah kat sini (nasib baik bos bagi claim..hehe)


Ini seminggu sekali mesti aku makan Moi Sup akak tahi lalat (sebab akak yang jual nie ada tahi lalat besar kat area mulut dia, sweet sangat akak nie tau) Nie area restaurant dekat office aku, and memang hari-hari lah aku makan sini. 


Tempat : Nasi Royale Anak Bukit
Dekat sini kalau raya, beratur lah korang sampai luar pagar kedai sebab most orang yang singgah sini not from kedah area. Nasi royale nie kind of macam nasi kandar lah. Errmm..apa yang special nya sini pun aku tak tahu, bagi aku nasi kandar semuanya ada lauk and rasa sama jeerrr. I'm not profesor nasi kandar or what, harap korang faham. Ngaaaa. Selain dari nasi royale, kat sini pun ada choice lain macam masakan panas. Kat sini satay nya marvellous gitu. Ooopsss! lupa ambilgambar nasi kandar! Whatever.


Inilah satay merah tu. (Itu jer yang aku tahu nak panggil pun since warna dia merah). Tapi agak mahal lah satay nie 1hinggitmalaysia per cucuk. Baru nie aku makan kat KL 80sen secucuk, besar pun besar. But takpa, since satay nie sedap. Tak kisah la. 


Taraaaaaaaaaaaaaaaaa
Inilah cucuk-cucuk yang aku cakap tue. Nampak tak love dalam gambar tu? haaaaaa itu lah spongebob, tapi dah kena potong so tak ada lah bentuk spongebob tue. But yang ini kat sini tak berapa nak menarik sangat means kurang enak lah. Kalau korang nak makan nie, better korang pergi Kuala Perlis, sana sepanjang jalan tepi laut ada jual. Lagi sedappp! Korang nak sosej ayam, sosej pulut, sosej tomyam,sosej cheese semua nya ada.

Nexxttttttttt issss..... 

Dim Sum Halal from Setia Foodcourt (jalan ontheway nak ke Kangar)
Price : 3set RM10. (3 set bakul kayu ek not 3 ketul tu jer k!)
Sebab sini susah nak cari makanan ala-ala gini especially yang halal punya and paling penting murah, so this is the only one place yang aku boleh pergi. Dulu acah-acah aku buat sendiri jer kat rumah dimsum nie. Rajin tak? Dulu lah. Ngeee. Tapi since kat sini korang boleh tunjuk, pilih, and duduk and diaorang serve korang so okey lah. Tak payah susah-susah nak buat. Pemalas! 
Kalau dah mengidam tahap orang mengandung tu teringin nak makan tapi tak tahu nak cari dimsum halal *orang melayu kita yang buat, try lah datang sini tak payah fikir apa, datang jer terus. (iklan ini tidak berbayar ok) 

Ladies out. 
Eh! Ladies out with budak kecik.
 (since budak kecik tu lelaki, so tak berapa menjadi la ladies out nya malam tu)


Ini dish biasa saja Char Keoteow (not sure also how to spell it. again?)
Lokasi berhadapan dengan Aeon Big Alor Setar.
Ini char keoteow gani alor setar punya. Selalu yang famous nya dekat jitra. But since my father malas nak makan jauh-jauh and my sis nak sangat char keoteow nya. Haaa, sini saja lah tempat nya. Actually ini pun first time kiteorang datang sini. Char keoteow dia for me just so so je lah, sebab aku bukan peminat tegar char keoteow pun, but my sis cakap sedap jer. Yelaah adik! Kau makan batu cicah sambal pun kau cakap sedap kan. Whatever! (jeles, sebab my sis nie makan banyak mana pun berat tak naik, still maintain 40kg something. Ggggrrr)


Last..eh confirm yang ini last. Betul-betul end of october aku makan nie.

Peknga Nyiur/kelapa with gulai/kari ikan.
Peknga membawa maksud ermmmmm ala-ala pancake lah. Peknga is loghat kedah. Why call peknga, tak tahu lah ini my tok lah cakap since bila kita masak tu kita TEMPEK dekat BELANGA so jadi lah PEKNGA (kalau tok aku tipu aku, maknanya aku pun tipu korang lah. hahaha). Peknga nie macam pancake ada tepung air semua, tapi yang ini dia letak nyiur/kelapa dalam tue. Seriusssss sedaapppppppp!!! Lima bintang i kasi okey.
Oh! and tempat dia berhadapan dengan ladang madu kelulut jalan dari alor setar nak ke kangar. Betul-betul tepi jalan jer.


Ini pula Peknga pisang. Inti dia letak pisang. Rasa nie macam ala-ala cucur kodok lah. Dont ask me what is cucur kodok??! malas nak cerita. HAHAHA. Serius akak pemalas.

Thats all cerita what i being eating sepanjang october yang aku rasa why not kalau aku kongsi dengan para blogger semua kan. Heeeeeee. Mesti penat kan baca post aku yang berjela nie. Tak apa, nanti aku try lah buat post lagi panjaaaaaaannngggggg. Ngaaaaaaa. Bluerk >__<

Okey..byeeeeeeee





Assalamualaikum..and hi blogger semua.. Dah masuk week kedua dah November nie. OMG! Cepat nya masa berlalu minggu first. Kan kan kan?? Mengaku cepat, tak baik tau menipu..kihkihkih. Whatever. Apa korang buat minggu first November? Me? Not much. 

Last week, decide nak ke shah alam selepas menolak menambah membahagi berkuasa dua semua lah, tinggal kuasa kuda jer yang tak ada, ehkehkehkehkehk (bunyi kuda pramatang). Motif?? Pergi kenduri my friend, si Epul gigi arnab. opppsss! Hehehe. Dah besar rupanya kau epul. Dah kahwin dah kau, nanti jadi bappak orang pula. Tak sangka betul kan, dulu selalu jer kita, kami, kamu, kau dan aku pergi makan nasi lemak la, roti canai la pepetang kan. Alik-alik aku sampai kat wedding kau, kau cakap tak jemput aku? Aku naik bas henam jam tau pergi saja, tak masuk balik lagi (plus lagi enam jam) nak jumpa kau epul. Akan aku ingat sampai aku kahwin nanti epul (walaupun aku tahu kau bergurau. hahaha).




The only arau geng yang datang (diploma mates)
psst: yan datang tapi tak sempat jumpa ngan kiteorang
Mereka-mereka nie la yang selalu lelepak petang-petang time study weeks hujung-hujung nak habis diploma (except for epul wife).


Ini dengan geng degree Epul,
since his wife also satu class dengan Epul
So, lantak lah. Ada aku kisah? even tak kenal. Hahaha.


Tinggal kisah aku dan epul, now.....motif yang paling utama sekali aku ke sana because rindu sensangat keng kawan kat sana. Actually from diploma until degree, aku tak ramai pun kawan yang duk sebelah utara nie, ada dua empat kerat jer. Yang lain semua duk area selatan. Seee?? That's why i always lepak with my sibling jer. But this time i'm going to meet my diploma mate. But so sad, some of them cannot make it, have their own problem issue. So malas la nak touching semua bagai, it's okey, just lepak jer dengan yang mana ada. Eventhough aku rindu ngan diaorang, but aku malas nak kacau diaorang semua, yelaah memasing ada tanggungjawab memasing kan. So aku kacau si rara jer and stay kat rumah dia kat shah alam. Sekali aku kena tempelak (tak tahu apa meaning but like to use this words,ahaks) dengan diaorang baru padan muka. Kena marah sebab datang tak bagitahu awal-awal. Hahaha. Sorrrrryyyy beb. Memang tak plan lebih-lebih pun sebab takaut ganggu korang. 



Satu KL pusing konon nya nak cari tempat lepak best, dari KLCC ke SOGO ke Food Truck
Alik-alik makan dekat kedai nie apa ke nama nya pun tak tahu. Sampai sini pun dah pukul 10 lebih.
psst: tolong abaikan meja anak dara makan.
Eh, baru perasan A's geng since kiteorang punya nama semua bermula huruf A. Daebak!!
Time nie semua claim tak pandai selfie, thats why minta waiter tolong ambilkan gambar. Damn! Faktor usia kah semua ini?


1am..orang jauh memenuhi permintaan ajak selfie berdiri.
So, cerita nya berbukit-bukit lah 5 tahun punya simpan. 

So esok tu aku pun balik to Kedah, Rara yang hantar i pagi tue.

Okey dah..baiiiii

AJA QUOTES
Proud...to have them as my friends.
Glad..God give them to me and make the relationship lasting.





Assalamualaikum and hai hallooo.. actually title post dah habis memikir dah nak letak apa. Last, pasrah je la. 

Friday?? Ermm.. tak pergi kerja (bos marah sebab bagitau nak cuti last minit). Okey my fault. Noktah. Haha. Then dah nama nya tak nak pergi kerja, kita pergi tempat lain je la. So my ayah ajak pergi breakfast, kiteorang cuti pepagi memang selalu breakfast kat luar, lepas tu rutin mingguan after breakfast pergi kubang rotan (salah satu nama tempat kat kedah nie yang korang boleh dapatkan ikan fresh terus. Nanti akak update ek).


Balik jer dari beli ikan semua bagai, bagi si kenit tu tidur. Aku keluar dengan my sister yang bongsu sekali tu. Kekononnya nak pergi pekan rabu buy something for my friends. Suddenly, my bongsu cakap nak beli cardigan semua bagai (no wonder la i nampak dia korek duit tabung semua). Ada pula cardigan kat pekan rabu?? Gggrr. So tak apa lah, layan kan je lah budak baru habis PT3 nie, kesian juga since dia dah habis PT3 i tak menyempat nak bawa dia pergi mana-mana. "Okey lah, jom pergi aman central"said akak nya yang baik hati. (aman central merujuk kepada salah satu tempat shopping yang ada kat alor setar nie. Ibarat Pavillion, Queensbay mungkin??).


Tunggu luar jer. My sis time nie dalam fitting room kot.


Sebab tunggu luar? Nie haaa mana boleh bawa masuk dalam. (padahal nak sangat masuk tambah-tambah tengok sign sale tue,ggggrr)

So dengan muka sememeh without any makeup, tudung bawal selempang, t-shirt tangan panjang, and selipar. Selipar??? Yup, selipar yang mak aku selalu pakai time nak sapu sampah kat luar rumah tu. Hahaha. Same goes with bongsu, tshirt tangan pendek wear it with cardigan yang koyak kat bahagian poket, selipar yg berkurun lama tak pernah pakai then berjalan satu aman central tu sampai melecet kaki. Korang rasa boleh ker letak title post tu dengan cerita nie sebab kononya kami la paling miserable sekali dalam aman central tu. Hahaha. Boleh gitu??

okey..baiii